Lipsa de spatiu nu este un impediment pentru cei care iubesc gradinaritul! Daca pana acum te-ai gandit ca pentru a avea o gradina sau un colt verde care sa te relaxeze ai nevoie de o suprafata intinsa, ar trebui sa iti reconsideri planurile.
Majoritatea plantelor care cresc la sol, pot fi plantate si in ghivece pentru a crea adevarate perdele naturale verzi sau multicolore. In plus, exista o multime de plante cataratoare care pot transforma un simplu perete exterior intr-o gradina verticala eleganta. Amenajarea unei gradini verticale necesita cateva etape total diferite fata de amenajarea unei gradini clasice, pe orizontala.
Cu putina imaginatie, te poti bucura de propria gradina folosind orice spatiu mic pe care sa il amenajezi pe verticala folosind stalpi, scari, bolti, diverse tipuri de suporturi create din metal, lemn, un gard sau un perete.
CELE MAI POPULARE PLANTE CATARATOARE
Marele secret pentru a obtine un efect vizual deosebit intr-o astfel de gradina este combinarea plantelor colorate astfel incat sa ai un contrast placut privirii. Pentru a obtine acest contrast, alege cele mai populare plante cataratoare:
- Iedera este cea mai buna optiune pentru a crea o gradina verticala verde deoarece poate atinge inaltimi foarte mari si, in plus, nu are nevoie de conditii climatice speciale. O poti planta chiar si in spatiile ferite de soare sau umbroase.
- Trandafirii cataratori sunt foarte populari si aduc in orice gradina culoare si parfum. Ii poti grupa astfel incat sa ai o gradina verticala colorata pe tot parcursul verii si pana toamna tarziu, in spatiile cu soare si semiumbra.
Alaturi aceste doua cele mai frecvent folosite plante urcatoare se potrivesc Clematitele, Glicina sau Luleaua Turcului, plante cu flori cu ajutorul carora poti realiza diferite teme coloristice.
Avantajul este ca multe dintre aceste plante recomandate pentru gradinile realizate pe verticala nu necesita o masuri speciale de ingrijire. Cu toate acestea, pentru o crestere ordonata si pentru a stimula dezvoltarea, este nevoie de curatarea periodica a frunzelor si a tulpinilor si de taierea plantelor cataratoare. Asadar, este absolut necesar sa ai la indemana o foarfeca de tuns sau sa apelezi la gradinari cu experienta precum cei din Echipa Vasi Gradinaru pentru a amenaja o gradina verticala intr-un colt cochet, perfect pentru relaxare!
PERETII POT FI IMBRACATI CU GHIVECE CU PLANTE VERZI, PLANTE CARE INFLORESC SAU PLANTE AROMATICE
Plantele cataratoare nu sunt singurele pe care le poti planta pentru decorarea spatiilor verticale. Peretii, de exemplu, pot fi imbracati cu ghivece cu plante verzi, plante care infloresc sau plante aromatice.
Ei pot fi impodobiti cu jardiniere colorate in care se potrivesc de minune plantele curgatoare, precum muscatele tiroleze sau pot fi amenajati cu suporturi speciale pentru flori.
SUPORTURI CREATIVE PENTRU PLANTE
Chiar si obiectele din gospodarie pot fi reconditionate pentru a servi drept suporturi creative pentru plante! De exemplu, cateva cauciucuri de marimi diferite asezate unul peste altul in care sa plantezi straturi diferite de flori pot forma o gradinita verticala conica perfecta pentru spatiile mici.
Nu uita ca atunci cand amenajezi o gradina verticala este important sa ai in vedere si irigarea acesteia. In cazul in care gradinile verticale contin specii diverse cu recomandari diferite de ingrijire, este mai usor sa gandesti un sistem simplu de irigare automata!