+40 727 440 673

Însămânțare gazon vs. rulouri gazon în Timișoara – ce să alegi pentru grădina ta

Gazon Timisoara

Vasi' Gradinaru'

Vasi' Gradinaru'

November 21, 2022

Atunci când te afli în pasul de a amenaja grădina locuinței, probabil ești pus în fața alegerii gazonului. O parte îți recomandă însămânțare, cealaltă parte îți sugerează rulouri de gazon. S-ar putea, de asemenea, să te confrunți cu un gazon existent plin de buruieni, diverse ierburi nedorite sau zone care par bolnave. 

Ca regulă generală, dacă gazonul are până în 40% buruieni, opțiunea de înlocuire trebuie luată în serios. Trebuie îndepărtat și curățat gazonul existent și reînsămânțat. Ce este cel mai potrivit, care sunt avantajele și dezavantajele dintre rulouri de gazon sau însămânțare?

Rulouri de gazon vs. însămânțare

Rulourile de gazon schimbă aspectul grădinii într-un timp foarte scurt, ceea ce face posibil ca firmele de amenajare spații verzi să livreze un efect vizual imediat. În plus, în doar 15 zile ai parte de un gazon perfect integrat. Un alt avantaj al rulourilor de gazon este că au un risc mai scăzut de a suferi de ciuperci, boli și buruieni.

De cealaltă parte, însămânțarea necesită mai mult timp și efort până la apariția firului de iarbă, datorită grijii, execuției și a tipurilor de îngrășăminte necesare, precum și urmărirea germinației. 

Problemele frecvente la rulourile de gazon pot fi din cauza transportului, care, fiind un produs perisabil, necesită asamblare imediată. Dacă transportul se realizează cu mașină frigorifică, temperatura de refrigerare trebuie să fie între 5 și 7 grade. Transportat într-un alt mediu pe timp de vară, s-ar putea să fermenteze în foarte scurt timp.

În ceea ce privește însămânțarea, principalul avantaj este că poți amesteca semințele după propriul gust și le poți adapta ideal, în funcție de locația geografică. În plus, poți reînsămânța ori de câte ori este nevoie.

Însămânțarea însă poate eșua dacă nu se respectă anumite criterii și poate să nu germineze din cauza tipului de semințe folosit, dacă au fost prea îngropate sau dacă solul este prea compact pentru a germina.

De asemenea, există probabilitatea ca furnicile sau păsările să ciugulească semințele. Un alt factor de risc este excesul de apă la irigare, ceea ce poate duce la moartea semințelor de gazon. Mulciul sau gunoiul de grajd folosit pentru îngrășământ ar putea arde semințele.

În plus, atunci când decizi semănarea gazonului, zilele prea friguroase sau prea călduroase nu sunt recomandate, ideale sunt zilele ploioase. În schimb, rulourile de gazon pot fi plantate oricând pe parcursul anului.

Principalele avantaje ale rulourilor de gazon

 • Rezultate instantanee. Chiar dacă nu poate fi trafic pe rulourile de gazon proaspăt montate, efectul vizual este imediat.
 • Instalare rapidă. Dacă sunt montate corect, rulourile de gazon durează până la 2-3 săptămâni până își formează rădăcinile.
 • Control imediat al eroziunii. Pe pante sau pe zonele cu probleme de eroziune, iarba funcționează ca o pătură și ajută la menținerea solului pe loc.
 • Sincronizare și flexibilitate. Rulorile pot fi montate în orice anotimp, cu excepția zilelor în care temperaturile sunt foarte ridicate.
 • Buruienile sunt mai limitate. Rulourile de gazon au șanse mai mici să facă buruieni.
 • Schimbarea rapidă a mediului și a traficului. De îndată ce s-au format rădăcinile, se poate călca în voie pe rulourile de gazon pentru joacă, divertisment și chiar animale de companie.

Dezavantajele rulourilor de gazon

 • Cost inițial ridicat. Rulourile de gazon au un cost mult mai ridicat decât semințele de gazon.
 • Costul manoperei. Montarea necorespunzătoare a rulourilor de gazon poate duce la o înrădăcinare slabă, gazon inestetic și cusături vizibile. Rezultatele eficiente necesită profesioniști pregătiți, cum este echipa Vasi’Grădinaru’ pentru grădinile din Timișoara, Moșnița Nouă, Giroc și Dumbrăvița.
 • Soiuri de iarbă restricționate. Iarba, în cazul rulourilor, se limitează la soiul cultivat.
 • Condiții diferite de creștere. Acestea pot varia în funcție de locul unde au fost amplasate rulourile de gazon. Majoritatea sunt montate unde este soare permanent, astfel că cel de la umbră poate avea un aspect diferit.

Avantajele însămânțării gazonului

 • Cost inițial mai mic. Costul semințelor este mult mai mic în comparație cu rulourile de gazon.
 • Investiții reduse în mâna de lucru. Semănatul este un proces mai simplu atunci când sunt respectate bune practici pentru plantare și germinare.
 • Opțiunea ideală pentru spații de gazon extinse. Însămânțarea este ideală atunci când ai o suprafață mai mare de teren.
 • Soiuri diferite de gazon. Semințele oferă o mai mare flexibilitate în alegerea soiurilor de iarbă care se potrivesc condițiilor specifice de creștere și completează valorile ecologice. Alegerea se face în funcție de sol, lumină și mod de întreținere.

Dezavantajele însămânțării

 • Timp predefinit pentru plantare. Pentru a germina corect, însămânțarea gazonului se face toamna sau primăvara, în sezonul mai ploios, când nu este nici prea cald, nici prea frig. Semănatul necorespunzător duce la iarbă slabă și susceptibilă de alte boli și dăunători.
 • Etape treptate. Ratele de germinare variază în funcție de tipul de semințe ales, iar gazonul nou însămânțat poate avea nevoie de 10 până la 12 săptămâni până va fi gata pentru traficul pietonal. În plus, vremea influențează rata de creștere.
 • Intreținere inițială mai mare. La însămânțare este necesară irigarea regulată și monitorizarea atentă a semințelor în această fază.
 • Buruieni. Semințele de iarbă sunt vulnerabile la început, astfel că apariția buruienilor afectează dezvoltarea gazonului. Buruienile trebuie îndepărtate.
 • Timp de maturare mai lung. Un gazon proaspăt însămânțat are nevoie de un sezon de creștere complet până să devină dens, matur și suficient pentru a susține un trafic riguros.

În concluzie, indiferent dacă semeni gazon sau folosești rulouri de gazon, toate beneficiile pe care le oferă acest covor natural sunt incontestabile. Ambele variante sunt in final peluze frumoase, sănătoase, naturale, durabile, iar diferența se face doar la început, în primele săptămâni.

Firma Vasi’ Grădinaru’ vă oferă ambele servicii pentru amenajarea grădinii dumnevoastră. Am montat rulouri de gazon la sute de grădini și am făcut însămânțare / plantare gazon la clienții care au preferat această soluție. Ne puteți sună oricând pentru o discuție la telefon și va putem oferi cele mai bune sfaturi pentru curtea dumneavoastră.

Protejați-vă invetiția menținând gazonul într-o stare perfectă, prin îngrijire regulată, fertilizare, udare inteligentă și tehnici adecvate de întreținere.

blank

Luni - Vineri: 9 - 18

Sambata: 9 - 15

Telefon:

0728 688 758

Email:
vasileracsan72(@)gmail.com

Executam servicii de gradinarit si amenajari spatii verzi In Timisoara si localitatile din jur: Dumbravita, Mosnita Noua, Giroc, Chisoda, Sag si altele.

Copyright © 2023 Vasi' Gradinaru' - Amenajari Gradini si Spatii Verzi in Timisoara, Dumbravita, Giroc, Mosnita